Books

Books

[LIVE] Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News

14 April 2008

Produk Pertanian Berasaskan Organik

Produk organik Zenxin tembusi pasaran luar negara

BATU PAHAT 13 April – Permintaan tinggi terhadap produk pertanian berasaskan organik membantu syarikat Agriculture Sdn. Bhd. (Zenxin) berkembang maju dan menjadi antara pengeluar makanan organik terbesar di negara ini.

Malah, syarikat yang mencatat jualan jutaan ringgit setahun itu turut berjaya menembusi pasaran antarabangsa terutama di Singapura dan Hong Kong.

Pengarahnya, Tai Kok Khong berkata, produknya seperti sayur-sayuran, ikan, buah-buahan dan telur ayam mendapat sambutan menggalakkan ekoran kesedaran tinggi pengguna terhadap kepentingan menjaga kesihatan melalui pemakanan bahan yang dihasilkan tanpa menggunakan bahan kimia.

“Pelanggan amat tertarik kerana produk keluaran syarikat saya seperti sayur-sayuran membesar di ladang tanpa menggunakan bahan-bahan kimia daripada baja, racun serangga hingga ke bahan pengawet,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Syarikat itu yang mula beroperasi di Lojing, Kelantan pada tahun 2001, berpindah ke Johor pada tahun 2005 apabila membuka sebuah ladang seluas 40 hektar di Ayer Hitam, di sini.

Kok Khong berkata, operasi syarikatnya mendapat pengiktirafan organik daripada Skim Organik Malaysia oleh kerajaan.

Antara produk tani di ladangnya ialah sawi, terung, bunga kobis, timun, bayam, kacang panjang, kacang bendi, kangkung, cili, kailan, labu manis, buah naga, jambu, markisa, betik dan dan ikan talapia.

Beliau berkata, kawasan tanaman itu turut ditutup dengan kain jaring bagi menghalang serangan serangga.

“Baja-baja yang digunakan juga adalah jenis organik dan bahan-bahan buangan daripada ladang ini,” katanya.

Menurut Kok Khong, selain bebas daripada bahan kimia, sayuran dan ternakan secara organik juga mempunyai rasa yang lebih sedap, manis dan rangup.

Katanya, kacang panjang yang ditanam secara organik umpamanya sangat rangup dan sedap untuk diratah begitu sahaja sebagai ulam ketika makan nasi.

“Ikan talapia yang diternak di ladang tersebut juga mempunyai isi lebih lembut dan rasa lebih manis serta tidak berbau,” jelasnya.

Daripada segi kos buruh pula, Kok Khong berkata, pertanian organik lebih menjimatkan kerana semuanya dilaksanakan secara ‘manual’ termasuk proses pendebungaan tumbuh-tumbuhan.

Beliau berkata, ladang itu juga dibuka percuma kepada orang ramai untuk mengadakan lawatan bermula dari pukul 9 pagi hingga 6 petang dari Isnin hingga Ahad.

Katanya, melalui lawatan itu dapat mendidik dan menanamkan kesedaran di kalangan pengguna mengenai kelebihan tanaman dan ternakan organik.



Rujukan: http://www.utusan.com.my/.......Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_03.htm