Books

Books

13 October 2005

Penyerap hentak rosak boleh sebabkan kemalangan

KETIKA memandu, pernahkah anda mengalami kereta melantun terlalu kuat apabila termasuk ke dalam lubang atau bonggol jalan? Kereta akan terasa melantun-lantun lebih daripada sekali sebelum kembali ke posisi asal.

Ada ketikanya kereta terasa membuai-buai dan sukar dikawal pada kelajuan tinggi di lebuh raya. Pemandu akan sering membetulkan posisi stereng ketika sedang mengambil selekoh.

Situasi ini ada kaitan dengan penyerap hentak atau shock absorber. Apa yang pasti ia adalah adalah salah satu komponen terpenting kenderaan yang membabitkan keselamatan dan keselesaan memandu.

Penyerap hentak yang rosak boleh menyebabkan kerosakan lain pada kenderaan dan di dalam kes yang lebih serius, mampu menyebabkan kemalangan. Pada kelajuan tinggi, kereta akan terasa bergerak tidak lurus dan anda terpaksa membetulkan kedudukan stereng terlalu kerap (over-correct). Kereta juga akan terasa seperti "terapung" di atas lebuh raya. Ini bermakna penyerap hentak telah rosak dan perlu diganti dengan segera.

Cara mengenal pasti kerosakan penyerap hentak kereta anda.

i) Tekan dengan kuat pada setiap sudut yang mempunyai penyerap hentak dan lepaskan. Jika ia tidak kembali ke kedudukan asal ataupun ia tidak turun sewaktu ditekan, ini bermakna penyerap hentak telah menjadi terlalu keras atau telah tersekat akibat tiada atau sedikit sangat pergerakan pada piston rod didalam penyerap hentak. Anda dinasihatkan untuk mengganti penyerap hentak baru.

ii) Anda juga boleh membuat pemeriksaan secara visual pada penyerap hentak kereta anda. Anda boleh perhatikan sebarang kebocoran dari atas penyerap hentak sehinggalah ke tapak pegas. Jika anda gunakan penyerap hentak gas, ia masih mengeluarkan minyak jika bocor oleh kerana penyerap hentak jenis ini menggunakan minyak sebagai pelincir.

Penting bagi anda untuk membezakan lelehan minyak dengan wap gas yang mengumpul habuk pada penyerap hentak kerana kes kedua tersebut adalah normal dan ia bukannya tanda kerosakan

penyerap hentak. Jika anda kurang pasti, anda boleh menghantar kereta anda ke bengkel kereta

untuk pemeriksaan. Jika terbukti penyerap hentak anda telah bocor, maka perlu tukar denganpenyerap hentak baru.

iii Tayar anda kelihatan tidak rata dan berbukit-bukit. Ini membuktikan bahawa tayar kereta andamendapat sentuhan pada jalanraya dengan tidak sekata. Ini juga bermakna bahawa penyeraphentak kereta anda mempunyai sistem penyerap hentak (damper) telah gagal menolak ataumenampung sentuhan tayar(contact-patch) secara sekata. Anda dinasihatkan untuk menukarpenyerap hentak kereta anda dan mengantikan tayar yang terlibat.

Rujukan: http://www.bharian.com.my............

No comments: